Nyheder

Sep 1, 2016

Annalises barnepige flyttede ind på Nordstjernen


Der var gensynsglæde på Friplejehjemmet Nordstjernen i Sparkær for en måneds tid siden, da Gudrun Mougaard flyttede ind.

I lejligheden ved siden af bor nemlig den pige (Annalise Jeppesen) som hun som 15-årige passede for 80 år siden.

Onsdag eftermiddag besøgte jeg de to friske damer på Nordstjernen, og over en kop eftermiddagskaffe blev det til en lang snak og fortælling om en svunden tid.


Gudrun (tv) og Annalise klar til eftermiddagskaffen.

Gudrun, der i dag er 95 år gammel, har det meste af sit liv boet i Jegstrup og Rogenstrup. Hun er født i Jegstrup, kom ud at tjene første gang som 15-årig hos Annalises forældre i Boller, og har haft yderligere tre pladser som tjenestepige, senest i Knudby. I 1943 blev hun gift med Kristian (døde for 21 år siden), og de købte gård i Rogenstrup, hvor Gudrun har boet, lige til hun flyttede på Nordstjernen.

Det var under krigen, at de etablerede sig på gården i Rogenstrup, og hun husker blandt andet, at høstarbejdet foregik på en helt anden måde, end det ses i dag med de store maskiner:

- Vi høstede med noget, som blev kaldt en ”aflægger”, som vi så skulle gå bagefter og binde negene op. Det var først efter krigen, at vi fik en selvbinder i fællesskab med to andre gårde, fortæller Gudrun.

Annalise var med til Gudruns bryllup i Ravnstrup Kirke under krigen. Turen fra Boller foregik på cykel, og det kunne godt være problematisk i festtøjet.

- Mor havde en lang kjole på, hvor der var sat klemmer i, for at den ikke skulle komme i kæden. Men det skete alligevel omkring Nybro. Den gik da også lidt i stykker, men hun fik den ordnet, så vi kunne være med i kirken og til festen, fortæller Annalise.Tilbage til tiden, som de to havde sammen på gården i Boller. Dengang var der helt almindeligt, at børn og unge kom ud at tjene. Hos Gudrun var de 7 søskende, så de skulle ud at tjene til føden, mens Annalise var eneste barn, og hun har kun haft en enkelt plads ude, nemlig på Fiskbæk Mejeri. Hun blev senere gift med Kristian Jeppesen, og sammen drev de gården i Boller, indtil sønnen Bjarne og svigerdatter Kirsten overtog den.

De husker begge tiden på gården i Boller tydeligt. Gudruns lillebror Karl kom ind imellem på besøg og legede med Annalise. Og Gudruns lillesøster Bodil fik senere plads hos Annalises forældre i 2 år. De husker også mange af karlene fra den tid – Svend, Viggo, Magnus, Hans m.fl.

- Jeg husker pladsen hos Annalises forældre som et godt sted at være. Som tjenestepige tog jeg del i arbejdet både inde og ude. Vi skulle både passe huset, sørge for maden til gårdens folk, men også deltage i arbejdet ude i landbruget med at rense transportspande, arbejde i stalden, hakke roer, deltage i høsten og meget mere, fortæller Gudrun. Og Annalise supplerer:

- Ja, der var forskel på piger og karle dengang, for vi skulle skam også servere maden for karlene.

Annalise var dengang blot 5 år gammel, og derfor var der brug for en barnepige, når forældrene om aftenen skulle i byen, og det skete ofte dengang.

- Ved familiebesøg var vi altid med, men ved anden bygang om aftenen, måtte jeg blive hjemme ved Gudrun, husker Annalise, og fortsætter med et smil: Så hvis der mangler noget i min opdragelse, så skal vi have fat i Gudrun.

Det var også under opholdet hos Annelises forældre, at Gudrun kom på malkekursus. Det foregik på en af gårdene, hvor tjenestefolkene fra området blev samlet og lærte at malke rigtigt med håndkraft.

Gudrun var 2 år hos familien Jeppsen i Boller, og hun husker tydeligt den dag, hun skulle forlade familien den 1. november.

-  Annalises mor sagde til hende, at hun skulle følge mig på vej på sin cykel op til vejen, og der tog vi så afsked med hinanden. Det var ikke så let, for jeg var glad for hende og stedet. Jeg sagde til min egen mor, at jeg havde det bedre, end da jeg var hjemme, fortæller Gudrun med et smil på læben.Gudrun (tv) har det godt på Nordstjernen, selv om tiden falder hende lidt lang, da hun hører og ser dårligt, så det kniber med både radio og TV. Hun og Annalise sidder nu fast sammen, når der serveres i spisestuen

Men hun var også glad for at bo hjemme på gården i Rogenstrup, hvor hun desværre i sommer faldt på badeværelset og slog hovedet. I den forbindelse og i andre sammenhænge er det vigtigt for Gudrun at få sendt store roser til hjemmeplejen i Løgstrup:

- Det er en vinderunderlig hjemmepleje, og de kom altid straks, jeg trykkede på min alarm, og gav en god behandling. Dem var jeg meget glad for, siger Gudrun.

Annalise har boet på Nordstjernen siden december 2013. Hun har det godt og hjælper aktivt til i køkkenet hver dag. Det betyder meget for hende, og så hjælper hun ind imellem Per (pedel) lidt ude i haven.

Nu er de så sammen igen efter så mange år og bor dør om dør på Nordstjernen, hvor snakken går om gamle dage. Og snakken gik også uafbrudt i mere end en times tid i går eftermiddag. Tak til Annalise og Gudrun for en spændende historie.

-hp


Kategori: Nordstjernen
Skrevet af: HPJO